Izraelská chalva: Sladké chutě orientu u vás doma

Správnou sladkou tečkou po slaném jídle je v Izraeli chalva, zdejší velmi populární zákusek. Patří k jedněm z nejstarších orientálních pochoutek. Překvapí vás nejen svou intenzivní chutí, ale i výživnou hodnotou.

Chalva se vyrábí z mletých sezamových semínek, cukru a rostlinných tuků. Původní receptura je velmi jednoduchá. Podstatou výrobku je výluh z rostlin obsahujících saponiny smíchaný s cukerným roztokem a ochucený pastou ze sezamových semínek.

Sezamové semínko obsahuje kvalitní bílkoviny, esenciální mastné kyseliny a vlákninu. Je výborným zdrojem vápníku, fosforu, železa, zinku i draslíku. Bude vám tedy skvělým zdrojem energie v horkých dnech nebo při zvýšené fyzické i psychické zátěži. 

Recept na domácí chalvu

Sezamová semínka opražte nasucho - až se zbarví do světlehnědých odstínů. Nechte je zchladnout a poté nadrobno rozemelte (např. kávovým mlýnkem). Vznikne vám tak sezamová pasta (místo sezamu můžete rovněž koupit sezamovou pastu tahini). K semínkům přidejte sladidlo a hmotu zpracujte stěrkou, aby bylo hutné. Vzniklý základ těsta můžete doplnit o další chutě nebo oblíbené ingredience (oříšky, mandle apod.).

Místo sezamu se praží i jiná olejnatá semena jako třeba slunečnice, pistácie, mandle a další druhy ořechů.

Chalva v Izraeli

Chalva u nás v Česku

Zatímco se chalva před druhou světovou válkou vyráběla i v Československu a byla běžně k dostání na poutích a jarmarcích, za války byla její výroba u nás zastavena a chalvu tak dodnes seženete spíše náhodou nebo ve vytipovaných prodejnách. Ke koupi bývá v obchůdcích se zdravou výživou a v čajovnách. 

Zeptejte se nás

Jsme připraveni zodpovědět jakékoliv vaše dotazy. Nejste si jisti vhodností termínu, programu, fyzickou náročností nebo vás zajímá něco jiného? Ozvěte se nám telefonicky, emailem, případně využijte kontaktní formulář.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Získejte přístup ke zlevněným zájezdům a novinkám v katalogu a využijte slevy 500 Kč.