Recept na izraelskou lahůdku hamantaschen

Hamantaschen, v Česku známé jako Hamanovy uši, jsou izraelskou pochoutkou, která se tradičně připravuje na židovský svátek Purim. Sladké trojhranné sušenky se nejčastěji plní makovou náplní, ale také povidly, čokoládou nebo sušeným ovocem.

Hamantaschen - Hamanovy uši recept

Ingredience na přípravu hamantaschen

Jedna dávka podle receptu vychází asi na 30 kusů hamantaschen. Budete na ni potřebovat:

     
  • 290 g hladké mouky,
  • 170 g másla,
  •  
  • 135 g cukru (krupice),
  •  
  • 1 vejce,
  •  
  • 1 lžíci pomerančové kůry,
  •    
  • 1 lžíci vanilkového extraktu (nebo půlku vanilkového lusku).

Náplně do trojhránků hamantaschen:

  • maková náplň – mletý mák svařte, přidejte do něj cukr, mléko a nechte      odpočinout přes noc,
  • tužší marmelády s kousky ovoce,
  • švestková povidla,
  • čokoláda,
  • sekané datle nebo sušené meruňky.
Recept na hamantaschen - Hamanovy uši

Jak na to? Postup přípravy hamantaschen

V misce dohladka našlehejte máslo s cukrem a přidejte pomerančovou kůru a vanilku. Poté všlehejte vejce a nakonec prosátou mouku. Pomocí hnětení vytvořte hladké těsto (konzistencí podobné lineckému), zabalte jej do potravinové folie a nechte odpočinout přes noc v ledničce.

Těsto druhý den vyválejte na cca 3mm pláty a vykrájejte z něj kolečka s průměrem kolem 8 cm. Do každého kolečka přidejte na střed lžičku náplně. Ve směru hodinových ručiček pak skládejte kraje přes sebe do trojúhelníčků (těsto na hamantaschen se také může skládat z čtverců o stranách cca 8 cm, které poté, co jej naplníte, přeložíte na trojúhelníček).

Trojúhelníčky pečte na plechu na pečícím papíru na 200 °C asi 5 minut. Že jsou hotové, poznáte, když začnou tmavnout okraje.

Pokud to vydržíte, nechte Hamanovy uši pár dní odležet, aby navlhy. Potom už jen vychutnávejte u dobré kávy.

Jak na košer pečení?

Protože jde o židovskou pochoutku z Izraele, nelze nezmínit košer pravidla přípravy. Jak na to? Hamantaschen pečte na plechu, na kterém nepečete maso. Vejce nesmí obsahovat červený zárodek. Mléčné výrobky pořiďte ze schválených mlékáren. Suroviny by neměly obsahovat „éčka“ a vynechte marmelády s pektinem.

Zeptejte se nás

Jsme připraveni zodpovědět jakékoliv vaše dotazy. Nejste si jisti vhodností termínu, programu, fyzickou náročností nebo vás zajímá něco jiného? Ozvěte se nám telefonicky, emailem, případně využijte kontaktní formulář.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Získejte přístup ke zlevněným zájezdům a novinkám v katalogu a využijte slevy 500 Kč.