Židovská kuchyně ve znamení košer pokrmů

Košer pokrmy v Izraeli

Věděli byste, co si představit pod pojmem košer pokrmy, pokud je řeč o Izraeli a místní židovské kuchyni?

V Izraeli se jí zejména košer pokrmy. Hlavně ortodoxní židé by nic jiného nesnědli. Tento název zjednodušeně znamená, že připravený pokrm je „obřadně čistý“ a přípustný pro konzumování. Připravování košer pokrmů se totiž řídí přísnými pravidly (tzv. kašrut).

Pravidla pro košer kuchyni

Pravidla košer kuchyně mají kořeny ve starém zákoně (v Tóře). K nejdůležitějším patří tyto zásady:

Striktně oddělené mléko a maso

Toto pravidlo se vztahuje jak na kuchyň, tak na žaludek. Po masovém jídle nesmí bezprostředně následovat mléčný chod. Židé tedy mají mezi těmito pokrmy pauzy o délce až několik hodin. Na produkty z mléka a masa musí být oddělené také všechno nádobí a kuchyňské zařízení, které přichází do kontaktu s teplem.

Vaření pouze z vybraných druhů masa

Konzumovat se mohou v Izraeli pouze tzv. „čistá zvířata“. Jde o přežvýkavé sudokopytníky. Povoleno je jíst také drůbež a vodní zvířata, která mají ploutve a šupiny. Naopak zakázáno je pojídání vepřového, krabů, humrů nebo třeba koňského a oslího masa.

I přesto, že maso splní tuto podmínku, ještě není vyhráno, a neznamená to, že je určeno k jídlu (košer). Poraženo musí být tradičním obřadem, při němž řezník podřeže jedním dokonalým tahem nože hrdlo a krční tepnu zvířete. To pak prakticky okamžitě vykrvácí.

Nekonzumovat krev

Zvířata se před zpracováním při porážce musí nechat úplně vykrvácet. Po podřezání se pověsí hlavou dolů. Poté se maso důkladně nasolí, a propláchne vodou, aby se zbavilo i zbylé krve a nedošlo tak k její konzumaci.

Košer potraviny

Kdy je ovoce a zelenina košer?

Ovoce a zelenina jsou z hlediska těchto pravidel bez problému. Je možné je nakombinovat s masem i s mlékem. Jen je pořádně prohlédněte, nesmí v nich být žádný hmyz. Ten totiž košer není.

Není košer jako košer

Chuť a příprava košer jídel u nás a v Izraeli může být rozdílná. Na židovskou kuchyni se podepisuje vliv Arabů a jejich orientálních přísad, které dodávají jídlům charakteristickou chuť. Pokrmy v Izraeli vám tak mohou připadat chutnější než ty, které jsou připravované v košer restauracích u nás v Evropě. Při vaření v židovské kuchyni se často používá koření jako je máta, skořice, sezam, koriandr, datle, med, pomeranče či hrozny.

Už jste o košer pokrmech slyšeli? A pokud ano, vyhledáváte restaurace, které u nás tato jídla připravují?

Zeptejte se nás

Jsme připraveni zodpovědět jakékoliv vaše dotazy. Nejste si jisti vhodností termínu, programu, fyzickou náročností nebo vás zajímá něco jiného? Ozvěte se nám telefonicky, emailem, případně využijte kontaktní formulář.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Získejte přístup ke zlevněným zájezdům a novinkám v katalogu a využijte slevy 500 Kč.